Ceramika to niezwykle wciągające zajęcie dla osób w każdym wieku! Wspiera rozwój motoryki małej i jest „bombą sensoryczną” dla najmłodszych, starszych uczy cierpliwości i pomaga rozwijać umiejętności plastyczno-artystyczne. Z kolei dla rodziców jest odskocznią od codzienności i niebanalną  formą spędzania wolnego czasu. Podczas warsztatów poznacie ceramikę od podstaw. Po krótkim wprowadzeniu rozpoczniecie szaleństwo z gliną. Własnoręcznie stworzycie ceramiczne cudo oraz spróbujecie swoich sił na kole garncarskim. Będziemy wyciskać miseczki, zrobimy filiżanki z kuli, będziemy malować angobami, formować wazony metodą wałeczkową, nanosić aplikacje z użyciem różnych faktur oraz szkliwić prace.

Zajęcia odbywają się w trzech grupach wiekowych:

Glina dla maluszków 3-4 lata

W naturalny sposób pobudzamy pracę paluszków i dłoni wykorzystując miękką, wilgotną
i przyjemną w dotyku glinę. Maluszki uczą się precyzji i skupienia, a przede wszystkim uruchamiają swoją niezwykle bujną wyobraźnię!

Godzina: 16.30–17.00
Czas: 30 min
Koszt: 120 zł za 4 warsztaty (4x 30 min)

Przelew Santander: 65 1090 1014 0000 0001 3191 6823
Tytułem: imię i nazwisko z dopiskiem MŁOCINY

Warsztaty ceramiczne dla dzieci 6+

Starsze dzieci glina uczy cierpliwości, precyzji, pokory i akceptacji niepowodzeń.  Niesie ze sobą wiele wartości terapeutycznych, bo z jednej strony pozwala wyciszyć się dzieciom nadpobudliwym z drugiej, poprzez możliwość ucieczki w świat wyobraźni, stymuluje dzieci wycofane i nieśmiałe. Podczas zajęć dziecko relaksuje się i rozładowuje swoje napięcie.

Godzina: 17.15–18.15
Czas: 60 min
Koszt: 200 zł za 4 warsztaty (4x 60 min)

Tytułem:  imię i nazwisko z dopiskiem MŁOCINY

Warsztaty dla dorosłych

Stres, zmęczenie i uczucie ciągłego biegu? Warsztaty ceramiki dla dorosłych pomogą oderwać się na chwilę od rzeczywistości. Jedni odkrywają swój twórczy potencjał  inni po prostu  relaksują się i odpoczywają w miłej, ciepłej atmosferze.

Godzina: 18.30–20.00
Czas: 90 min
Koszt: 280 zł za 4 warsztaty (4x 90 min)
Zapisy i kontakt: pracowniaceramicznakamionka@gmail.com

Tytułem:  imię i nazwisko z dopiskiem MŁOCINY
Kontakt: pracowniaceramicznakamionka@gmail.com

Podczas cyklu 4 spotkań poznasz podstawowe techniki pracy z gliną. Efektem każdych zajęć będzie własne dzieło, które z całą pewnością przyniesie Ci dużo radości i dumy jako dekoracja domu czy miejsca pracy.